FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE

Sajt namenjen informisanju kriminalista i forenzicara u Srbiji, kako studenata, tako i zaposlenih kriminalista, forenzicara, tehnicara....
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi

 

 FORENZICKA TEOLOGIJA

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin


Broj poruka : 37
Datum upisa : 06.04.2007

FORENZICKA TEOLOGIJA Empty
PočaljiNaslov: FORENZICKA TEOLOGIJA   FORENZICKA TEOLOGIJA Icon_minitimeNed Avg 05, 2007 7:16 pm

FORENZIČKA TEOLOGIJA

Forenzička teologija predstavlja upotrebu teologije kao nauke, teoloških saznanja i dostignuća, u otkrivanju i rešavanju krivičnih dela koja za svoj uzrok ili poreklo imaju religiju, verovanje, ideologiju, kult ili sektu ili pak magijske, odnosno obredne radnje.
S obziroam na pokušaj da se forenzička teologija definiše kao naučna disciplina, važno je napomenuti i to, da bi ovu disciplinu trebalo svrstati u teološku disciplinu a ne u disciplinu kriminalistike ili prava. Svakako se postavlja pitanje i zašto? Forenzička teologija primenjuje teološka saznanja u otkrivanju i rešavanju krivičnih dela izazvanih ili učinjenih onim društvenim pojavama kojima se upravo bavi teologija.
Teologija u užem smislu izučava prirodu Boga i odnos ljudskog i božanskog . Termin „teologija“ se prvi put pojavljuje kod Platona i drugih grčkih filozofa, ali se posebno kao nauka, teologija razvija u okviru hrišćanstva i nalazi primenu u svim teističkim religijama.
U širem smislu, teologija izučava prirodu Boga i odnos sa Bogom sa svakog mogućeg aspekta i u svakom mogućem kontekstu, pre svega izučavajući hrišćanstvo. Na taj način imamo biblijsku arheologiju, geografiju, istoriju, filozofiju religije, sociologiju religije, psihologiju religije, patrologiju, biblijsku filologiju, doktrinu, ispovedanje vere, izučavanje manjih verskih zajednica i sekti itd.
I napokon, u najširem mogućem smislu, teologija proučava sve religije sveta, medjureligijske odnose i odnose između čoveka ili društva prema religijskim pojavama, uticajem čoveka i društva na razvoj religija i svakako, uticaj religija na razvoj čoveka, društva ili čovečanstva. Tako u najširem mogućem smislu, u ovom svojevrsnom trećem interdisciplinarnom proučavanju religije, imamo pojavu da se izučavanje svega onoga što je na bilo kakav način povezano sa nadljudskim ili nadčovečanskim naziva „bavljenje teologijom“.
Teologija je jedna kompleksna nauka, koja objedinjuje sve druge nauke i naučne discipline, tehnike i sredstva, saznanja i dostignuća da dokaže da Bog postoji, da dokaže da vera postoji i da su i Bog i vera neophodni kako pojedincu, tako i društvu ili čovečanstvu u celini.
Vratimo se na pitanje zašto je forenzička teologija grana teologije a ne prava odnosno kriminalistike?
Nema forenzičke teologije bez teoloških znanja. Upravo saznanja koje nam teologija donosi koristimo u rešavanju ili otkrivanju krivičnih dela, koja su, kako je i gore navedeno, inspirisana bilo religijom bilo sektom, kultom ili kakvom magijskom radnjom. Forenzički teolog je pre svega teolog. On je stručnjak koji je kvalitetno informisan o svim teološkim saznanjima koje samo primenjuje u kriminalistici i pomaže u rešavanju, odnosno otkrivanju „teoloških“ krivičnih dela.
Zeljko Stanojevic
Nazad na vrh Ići dole
https://kriminalistika.editboard.com
 
FORENZICKA TEOLOGIJA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE :: NAJNOVIJA KRIMINALISTICKA OTKRICA :: FORENZIKA-
Skoči na: