FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE

Sajt namenjen informisanju kriminalista i forenzicara u Srbiji, kako studenata, tako i zaposlenih kriminalista, forenzicara, tehnicara....
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

 

 FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
AdminBroj poruka : 37
Datum upisa : 06.04.2007

FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI Empty
PočaljiNaslov: FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI   FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI Icon_minitimePet Apr 06, 2007 6:51 pm

FORENZIČKA LINGVISTIKA U SRBIJI

Obaveštava se javnost da će gospodin John Olsson, (Director of Forensic Linguistics Institute), međunarodni stručnjak za forenzičku lingvistiku i direktor Instituta za forenzičku lingvistiku u Velikoj Britaniji, održati prezentaciju ove naučne discipline na naučnom skupu pod nazivom ''Forenzička lingvistika u Srbiji'' koji će se održati dana 04. IV 2007. godine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru sa početkom u 14 sati. Prezentacija će se održati u okviru manifestacije IUNP pod nazivom Univerzitetsko proljeće, koja označava godišnjicu osnivanja ove visokoobrazovne institucije.
Smatramo da bi bilo korisno da akademska javnost prisustvuje ovom skupu i da doprinos u osnivanju ove naučne discipline u našoj zemlji. Ova nova disciplina doprineće efektnijem prikupljanju dokaza i pronalaženju počinioca krivičnog dela u idstražnom postupku. Pored gospodina Olsson – a, koji je jedan od najznacajnijih ljudi u ovoj oblasti, svoje učešće potvrdili su: dr Milan Žarković, profesor Kriminalistike, akademik Aleksandar Fira, profesor Ustavnog prava, Dušan Davidović, direktor Centra za prevenciju kriminaliteta, Prof. dr Draško Došljak, dr Muamer Nicević , Prof. Dr Vesna Polovina i drugi
Nazad na vrh Ići dole
https://kriminalistika.editboard.com
Admin
AdminBroj poruka : 37
Datum upisa : 06.04.2007

FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI Empty
PočaljiNaslov: Re: FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI   FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI Icon_minitimeČet Maj 31, 2007 2:43 pm

Potpisan ugovor sa Institutom za forenzičku lingvistiku
Novi Pazar - Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru manifestacija Univerzitetsko proleće dobija karakter tradicionalne, a ove je godine njen početak označen potpisivanjem međunarodnog ugovora o saradnji sa britanskim Institutom za forenzičku lingvistiku. Taj dokument su potpisali direktor Instituta Džon Olson i rektor Internacionalnog univerziteta muftija Muamer Zukorlić.
Nakon toga, održan je naučni skup pod nazivom Forenzička lingvistika u Srbiji. O ovoj temi govorili su Džon Olson, međunarodni stručnjak za ovu oblast, prof. dr Vesna Polovina, šef Katedre za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Draško Došljak, profesor fonetike na Internacionalnom univerzitetu, dr Milan Žarković, profesor kriminalistike na ovom univerzitetu i na Policijskoj akademiji u Beogradu i dr Zoran Čajka, profesor fonetike na Internacionalnom univerzitetu.
- Metode forenzičke lingvistike prvi put su korišćene 1962. godine. Primenjuju se u slučajevima gde je potrebno da se utvrdi autor raznih pratećih pisama, pisama za iznuđivanje novca, tekstualnih poruka sa mobilnih telefona. Ostali slučajevi uključuju analizu pisama sa ucenama, pisama progonitelja, identifikaciju glasa - rekao je Olson i konstatovao da je ova metoda od velike pomoći policiji, pa je neophodno da se širi znanje o njoj.

Po rečima Elme Šabanović, menadžera za informisanje na Internacionalnom univerzitetu, njihov univerzitet je prva obrazovna institucija u jugoistocnoj Evropi, gde se u saradnji sa Džonom Olsonom moze izucavati forenzicka lingvistika na univerzitetskom nivou. *prim. ured.
Seminar i letnja skola forenzičke lingvistike
Pančevo, Srbija - 09.-12. 07.2007.
Organizator :
Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru
Pravni fakultet
Departman u Pančevu, Srbija
Institut za forenzičku lingvistiku,
Velika Britanija
Telefon: 013-516-732, 064-2266-717Opšte informacije :Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru, na osnovu ugovora o saradnji sa Institutom za forenzičku lingvistiku iz Velike Britanije, organizuje jednodnevni seminar u Pančevu. Cilj seminara je doprinos reformi pravosudnog sistema u Srbiji, integrisanje u evropski sistem, unapredjenje demokratije, zastita ljudskih prava, upoznavanje društva sa mogućnostima primene forenzičke lingvistike u sudskim postupcima kao i pretkrivičnom postupku.
PREDAVAČI
1. Prof. dr John Olsson, forenzički lingvista, direktor Instituta za forenzičku lingvistiku, Velika Britanija
2. Prof. dr Kate Storey-Whyte, forenzički fonetičar, direktor Audiolex laboratorije, Velika Britanija
3. Prof. dr Vesna Polovina, šef katedre za lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, Srbija
4. Prof. dr Zorka Kašić, fonetičar, Fakultet za rehabilitaciju i edukaciju univerziteta u Beogradu, Srbija
5. Lidija Nikolić, forenzička lingvistika, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru, Srbija


Troškovi :Kotizacija obuhvata: predavanja, stručni materijal, osveženje, sertifikat (izdaje se zajednički sertifikat britanskog instituta i Internacionalnog univerziteta. Iznos kotizacije je 2500 dinara za sve učesnike jednodnevnog seminara.

Način konkurisanja :Potrebno je popuniti prijavni formular, koji se može poručiti telefonom ili mail-om. Broj mesta je ograničen.

Rok za konkurisanje : 08.07.2007.

kontakt 013-516-732, 064-2266-717
expertfl@3dnet.co.yu
Nazad na vrh Ići dole
https://kriminalistika.editboard.com
 
FORENZICKA LINGVISTIKA U SRBIJI
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» FORENZICKA ANALIZA DNK U SRBIJI
» FORENZICKA HEMIJA
» FORENZICKA TEOLOGIJA
» Forenzicka psihijatrija
» FORENZICKA ANTROPOLOGIJA

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE :: NAJNOVIJA KRIMINALISTICKA OTKRICA :: FORENZICKA LINGVISTIKA-
Skoči na: