FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE

Sajt namenjen informisanju kriminalista i forenzicara u Srbiji, kako studenata, tako i zaposlenih kriminalista, forenzicara, tehnicara....
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

 

 MLADI PRAVNICI SRBIJE

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
AdminBroj poruka : 37
Datum upisa : 06.04.2007

MLADI PRAVNICI SRBIJE Empty
PočaljiNaslov: MLADI PRAVNICI SRBIJE   MLADI PRAVNICI SRBIJE Icon_minitimeSub Avg 18, 2007 11:59 am

STUDENTSKA PRAKSA - Okončan je i IX ciklus
08. Decembar 2006.
MPS je u periodu od 27.11. do 8.12.2006. godine realizovao ukupno IX ciklus projekta „Studentska praksa“ u okviru koga su studenti III i IV godine pravnih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru i Kragujevcu, njih 192, dobili priliku da u tamošnjim opštinskim i okružnim sudovima prate „život prava“ koji su do tada samo teorijski izučavali.

Pored studenata pravnih fakulteta čije je osnivač R Srbija, korisnici projekta su bili i studenti privatnih pravnih fakulteta, i to Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu i Pravnog fakulteta Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Do sada je oko 1.400 studenata bilo korisnik ovog projekta, na šta je MPS posebno ponosan.

Studentsku praksu su i ovaj put činile tri osnovne tematske celine, i to
• praćenje stvarnih sudskih postupaka
• predavanja sudija o ovim postupcima
• simulacija suđenja

Kao i do sada, najzanimljivije je bilo na simulaciji suđenja gde su studenti u svom prvom profesionalnom javnom nastupu bili u prilici da u jednoj od procesnih uloga na praktičan način provere šta su tokom projekta naučili o krivičnom i parničnom sudskom postupku.

I u ovom ciklusu smo jednom broju studenata (onima koji su bili raspoređeni u Prvi opštinski sud u Beogradu) omogućili da praksu posmatraju i iz ugla advokature i javnog tužilaštva. Tri dana provedena u advokatskim kancelarijama i Prvom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu su im dodatno proširila vidike praktične primene prava i poslužili su im kao svojevrsna prilika da se profesionalno orijentišu, jer će po okončanju studija lakše doneti odluku kojim pravcem pravništva žele dalje da krenu.

Studentima koji su projekat pratili u beogradskoj Palati pravde organizovali smo posetu Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, gde su pratili suđenje za krivična dela organizovanog kriminala. Grandioznost sudske zgrade, najsavremenija tehnika koja pomaže u vođenju postupka i sam značaj ovakvih procesa ostavili su snažan utisak na mlade kolege.

Osnovni cilj ovog projekta je da se budućim generacijama mladih pravnika obezbedi kvalitetniji nastavni metod u izučavanju procesnih predmeta, tako što će kontakt studenata sa pravosuđem – praksom i konkretan praktični rad biti obavezan deo nastavnog plana pravnih fakulteta. MPS se sve više približava ostvarenju ovog cilja, a u ovom ciklusu smo učinili značajan korak u tom pravcu potpisivanjem Protokola o saradnji sa pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. U ovim Protokolima o saradnji fakulteti su se po prvi put obavezali da učešće studenata u projektu priznaju kao predispitnu aktivnost iz predmeta Krivično procesnog i Građansko procesnog prava.

Nakon svečanog potpisivanja Protokola o saradnji, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu - Prof. dr Mirko Vasiljević je MPS-u uručio Zahvalnicu u znak uspešne saradnje u realizaciji ovog projekta, koji je, po rečima dekana, unapredio nastavni metod ovog fakulteta.

Navedeno, kao i činjenica da smo u međuvremenu sa predstavnicima sudstva i pravnih fakulteta u Srbiji dogovorili formiranje Radne grupe, koja će u pojedinostima osmisliti održivi model daljeg sprovođenja ovog projekta koji će potom postati sastavni deo nastavnog plana ovih fakulteta, možemo sa zadovoljstvom da istaknemo da je ovo do sada najuspešniji ciklus Studentske prakse.

O sastavu i aktivnostima Radne grupe pravovremeno ćemo Vas informisati.

S poštovanjem,

PROJEKTNI TIM STUDENTSKE PRAKSE

POGLEDAJ LINK
http://www.mps.org.yu/ser/vesti/vesti_solo.php?ID=64
Nazad na vrh Ići dole
https://kriminalistika.editboard.com
 
MLADI PRAVNICI SRBIJE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» FORENZICKA ANALIZA DNK U SRBIJI
» ODRZANO PREDAVANJE O FORENZICKOJ LINGVISTICI U MENSI SRBIJE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
FORUM KRIMINALISTA I FORENZICARA SRBIJE :: STUDIJE KRIMINALISTIKE-
Skoči na: